En dag i børnehaven

En dag i Sønderled 

 

Vi åbner hver morgen 6.30 i vores fællesrum, bedre kendt som mødestedet. Her hygger vi indtil kl.7.30. hvorefter vi fordeler os ud på stuerne. Der serveres morgenmad i form af havregryn med mælk og ofte sidder børnene med deres madpakke og nyder en rolig stund i samtale med de andre børn og de fremmødte voksne. Personalet er forskelligt fra morgen til morgen, og morgenstunden giver mulighed for at skabe relationer på tværs af stuerne børn/børn imellem – men også voksen/barn imellem.

 

I løbet af formiddagen, opstår der forskellige læringsrum og legerelationer bygges på stuen og på tværs af stuerne. I planlagte perioder fordelt på onsdage og torsdage mødes vi i årgangsgrupper hvor vi arbejder ud fra et læreplanstema. Det kunne eksempelvis være natur og naturfænomen, hvor et krible/krable projekt kører over en periode på tre uger hver onsdag og torsdag. Krible/krable projektet kunne være at finde haletudser ved det lokale vandhul sammen med vores naturvejleder Rikke, som er fantastisk i at fange børnenes interesse og blandt mange emner kan give dem viden om ”livet i vandhullet”. Rikke er ansat ved Kolding kommune som naturvejleder og kan benyttes ved specifikke projekter. En måde at arbejde videre på med emnet, kunne være at læse bøger om frøer. Male billeder af hvordan en haletudse ser ud, søge information på nettet mm. Vi dokumenterer i vores hjerte, hvor der en tavle til hver årgangsgruppe. Derudover benytter vi forældreintra meget, og der vil som oftest være billeder at finde af diverse projekter.

 

Stuerne skiftes til at være ansvarlige for morgensang. I løbet af formiddagen kunne det være at et barn var blevet inspireret af krible/krable projektet og havde tegnet en haletudse. Tegning lægges i rundkredsen, når alle børn og voksne mødes til morgensang. Alle må gætte på hvilken sang der er blevet ønsket at synge, eksempelvis kunne ønsket være ”bim bam busse – jeg er en haletudse ”.  Samme dag kan det være Bent fylder tre år. Bent sidder på fødselsdagsstolen ved siden af flagstangen. Pædagogen fra stuen spørg ind til, hvilke gave Bent har fået og hvilken fødselsdagssang han gerne vil høre. Hele huset synger fødselsdagssang for Bent og råber hurra. Inden vi skilles synger vi farvelsang ” farvel farvel, pas nu godt på dig selv – din gamle frikadelle.

Morgensang afholdes alle dage bortset fra mandag. Kl.11.00 på almindelige dage eller kl.9.00 de dage vi har årgangsgrupper.

Det er forskelligt hvorledes de tre stuer og ældstebørnsgruppen spiser og dækker bord, der vil som regel være en lille samling i garderoben inden børnene sætter sig til bords. Samling kan eksempelvis være at lege ”kims leg”, forskellige små genstande gemmes under et klæde og enkelt bliver fjernet – men hvad var det nu? – en cykel, en legoklods..… de små grå arbejder J

 

Efter madpakker er spist, går de børn som ikke sover middagslur på legepladsen. Sovebørnene puttes og personalet afvikler pause, alt imens børnene nyder at skabe små lege rundt i krogene på legepladsen.

 

Ved to tiden, serveres der lunt brød, friskskåret frugt og et glas dejlig koldt vand, tiltrængt efter masser af god leg på legepladsen eller en dejlig velfortjent lur. Vi har valgt at lukke dørene og spise stuevis sammen med ældste børnene, inden mødestedet åbner kl ca. halv tre.

Eftermiddagen er nu i gang og børnene bliver drypvis hentet lige så stille. Børnene leger fortsat i deres etablerede leg, der er ofte gang i diverse aktiviteter  fortsat, fri leg og historielæsning.

 

Kl.16.00 lukker stuerne ned, og de sidste børn og voksne mødes til et stykke brød i mødestedet inden børnehaven lukker kl.17.00 og vi siger på gensyn i morgen til endnu en dejlig dag i Sønderled.